Загуби за стотици милиони и верижни фалити на хотели се очакват

...
Загуби за стотици милиони и верижни фалити на хотели се очакват
Коментари Харесай

Фалитът на "Томас Кук" води до срив на туризма и у нас

Загуби за стотици милиони и верижни банкрути на хотели се чакат след приключването на летния туристически сезон, точно в месеците, когато браншът се приготвя за зимата. Причината е банкрутът на най-стария английски туроператор " Томас Кук ", който в неделя разгласи, че приключва активността си. Хотелиерите упорстват да бъдат подкрепени от страната, като бъдат освободени от корпоративен налог за избран интервал от време да вземем за пример, само че към този момент сходни ограничения не се разискват.

У нас " Томас Кук " работи с 58 хотела и дължи към 36 млн. евро на разнообразни обекти. Според специалистите на Института за оценки и разбори в туризма обаче финалната сметка ще излезе доста по-голяма - загубите за българските хотели и туристически компании се пресмятат в границите на към 100 млн. лв..

Практиката в сектора е операторите да заплащат на хотелите до 90 дни, откакто туристите са прекарали почивката си. " Фалитът на английския туроператор ще провокира цунами в туризма ", уверен е шефът на Института за оценки и разбори в туризма Румен Драганов. Пред БНР той разясни, че резултатът ще бъде дълготраен - освен че " Томас Кук " има отговорности към български хотелиери, Драганов предвижда, че няма да се осъществят и плануваните до края на сезона пътувания. 

" Всеки хотел самостоятелно се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В взаимозависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, да речем, казусът с " Томас Кук ", надлежно ще има или няма да има някакви последици за него. Още повече че договорите са напълно самостоятелни, допустимо е някъде разплащанията да са завършили, някъде да има и опция някой да не си е получил парите ", съобщи ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов.

Колежката му от Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова счита, че банкрутът на " Томас Кук " ще се отрази непосредствено освен върху хотелиерския бизнес, само че и върху активността на двете чартърни летища - във Варна и в Бургас. 

Всяко лято " Томас Кук " довежда в България сред 350 000 и 450 000 туристи. Това превръща компанията в един от водачите на пазара дружно с немската TUI. Британският туроператор е осигурявал между 30% и 50% от полетите към морето. Близо 55% от хотелиерите в курортния комплекс Слънчев бряг работят с английското сдружение. 

Под сериозен риск за отлив на туристи е и зимният сезон, който се очакваше да навакса изоставането през лятото. От Министерството на туризма не дадоха отговор на въпросите на " Сега " какъв брой туристи е довела компанията у нас предходната зима и какъв брой са били очакваните посещения за тази година. Ресорният министър Николина Ангелкова само предупреди за " съществени усложнения " при планирането на сезон 2020 и разгласи обстановката за " извънредно тревожна ". Към момента не престават да работят поделенията на " Томас Кук " в Германия, Франция, Русия и други, както и самолетната компания й " Кондор ".

На фона на предизвестията за проблемите на " Томас Кук "  и на към този момент оповестения банкрут от министерството оповестиха " незабавна " среща с бизнеса едвам във вторник в късния следобяд. През уикенда отрасловият министър Николина Ангелкова бе във Велико Търново, където бодро заяви, че 15% повече българи са пътували из страната през лятото и това щяло да компенсира спада на чужденците. " Създали сме 24-часово звено, с цел да бъдем в контакт с всички заинтригувани ", съобщи тя на срещата с туристическия бизнес. Ангелкова счита, че би трябвало да се намерения за условие на спомагателни гаранции или застраховки от страна на задграничните туроператори, тъй че да няма такива проблеми при пораждане на опасности. 

По разнообразни оценки сега към 150 000 английски туристи са блокирани по целия свят след банкрута на " Томас Кук ". В България са 5940 клиенти на компанията, като към 2500 от тях са англичани. Те последователно се завръщат с други самолетни компании в съответните държави и към този момент драми по летищата в Бургас и Варна няма.

 

В Гърция и Турция обмислят помощи за туристическия бизнес

 

Британски регулатори ревизират компанията " Томас Кук ", която разгласи, че приключва активността си неотложно. Службата по банкрутите стартира инспекция за какво туроператорът е изпаднал в неплатежоспособност, а счетоводният регулатор разгласи, че обмисля дали да организира и своя инспекция. Служителите на " Томас Кук " се явиха на работните си места във вторник въпреки прекратяването на активността на компанията. Те обясниха, че са ангажирани да спомагат на назначения ликвидатор на сдружението. 9000 души работят за компанията на Острова.

Британският министър на бизнеса Андреа Ледсъм отбрани решението на държавното управление да откаже да спаси  " Томас Кук " с аргумента, че това би било " хабене на парите на данъкоплатците ". В изявление за тв " Скай " тя определи фалита на компанията като  " извънредно тъжно " събитие и сподели, че съжалява за хората, изгубили работните си места, и за туристите, които се пробват да се приберат вкъщи. Искаме да разберем какво се е случило, по тази причина службата по банкрутите прави ускорена инспекция, с цел да се откри дали не е било допустимо да се направи нещо, " с цел да се предотврати тази злополука ". През последните 12 година тримата изпълнителни шефове на туроператора са взели от заплати и бонуси общо над 35 млн. лири стерлинги и лейбъристите ги приканиха да ги върнат. На въпрос правилни ли са информациите, че държавните управления на Турция и Испания са изразили подготвеност да дадат нужните на " Томас Кук " 200 млн. лири стерлинги, само че английското държавно управление е отказало да даде гаранции за това финансиране, Ледсъм отвърна, че се носят всевъзможни клюки. Тя акцентира, че сумата от 200 млн. лири, за която се приказва, е много под парите, от които " Томас Кук " се нуждае.

Гръцките управляващи в Крит оповестиха през вчерашния ден, че са чартирани 8 полета до Англия, с цел да върнат клиенти на " Томас Кук " в родината. 20 000 британци са сега на острова, от общо 50 000 британци в цяла Гърция.

Гърция, която към този момент пострада съществено от дълговата си рецесия, е наранена съществено от банкрута на английския туроператор. Конфедерацията на туристическата промишленост в страната разгласи, че вредите са гръцкия туризъм могат да доближат 500 млн. евро. Министърът на туризма Харис Теохарис заяви, че компанията дължи огромни суми на гръцки хотели и други предприятия от средата на юли. Правителството в Атина обмисля облекчения за промишлеността, откакто бъдат изчислени изцяло загубите. В понеделник вечер бе извършено незабавно заседание на министрите на туризма и на финансите в Атина, след което стана ясно, че измежду обсъжданите ограничения са данъчни облекчения за най-силно засегнатите от ликвидацията на английския туроператор.

Германските управляващи към момента обмислят искане за заем от самолетна компания " Кондор ", която е дъщерно сдружение на " Томас Кук ".

Министърът на туризма на Турция Мехмет Ерсой съобщи, че незабавно ще бъде направена стратегия за кредитна помощ на локалния бизнес, обиден от банкрута на туристическа компания „ Томас Кук ”. В изработването ѝ ще вземат участие министерствата за културата и туризма и на финансите. По данни на локалните управляващи сега в Турция се намират 21 033 клиенти на „ Томас Кук ”. В случай че немските, съветските и скандинавските филиали на „ Томас Кук ” разгласят фалит, броят на засегнатите туристи ще доближи 80 000. Министър Ерсой заяви, че в границите на държавната стратегия за помощ ще бъдат деблокирани към 50 милиона евро, с цел да бъдат репатрирани блокираните в страната туристи.

Депутатът от Лейбъристката партия Джъстин Мадърс атакува туристическите компании, че са нараснали прекалено цените си след колапса на " Томас Кук ". Той даде образец със семейство от неговия изборен регион, което би трябвало да заплати 500 % над контрактуваната цена, с цел да трансформират датата на пътуването за медения си месец в Мексико.

Основният противник на Томас Кук, колосът TUI, разгласи, че сривът на Томас Кук ще има кратковременен резултат върху облагите му, само че увери вложителите, че бизнесмоделът му е резистентен и годишните финансови резултати ще са съгласно предвижданията. Компанията ще бъде краткотрайно обезпокоена да финансира компенсации за полетите, които са резервирали през съперника си. Компанията обаче предизвести, че туристическата промишленост страда от приземяването на някои самолети " Боинг ", въздействието на Брекзит и цялостното претоварване на авиационния бранш.

Британското държавно управление бе съумяло да прибере първите 14 500 клиенти на банкрутиралия туроператор от разнообразни точки на света до обяд през вчерашния ден. След банкрута си компанията остави 600 000 клиенти на разнообразни места по света, като 150 000 от тях са британци. За тях английското държавно управление провежда най-мащабната интервенция по репатриране в мирновременната история и ангажира самолети на други самолетни компании да транспортират клиентите на " Томас Кук ". 10 000 от засегнатите клиенти са французи, заяви ЮрАктив Франция.

Рухването на най-старата туристическа компания в света ще е първият сериозен тест за новата инструкция на Европейски Съюз за пакетните пътувания. Тя планува репатриране на туристите, само че възобновяване на разноските за настаняване не е гарантирано, заяви ЮрАктив Франция. Във Франция отговорностите по директивата се покриват от гаранционен фонд, наименуван Професионална асоциация за взаимност в туризма (APST). Френските туристически организации, измежду които е и " Томас Кук ", внасят средства във фонда, който разполага с към 20 млн. евро за покриване на разноските по репатриране на пътуващите. С него могат да се покриват и разноски, свързани със закъснение на пътешестване, като спомагателни настаняване, изхранване и други

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР